Хаби допомоги, мобільні команди та тренінги для фахівців на Херсонщині: ХОЦ “Успішна жінка” та ЮНІСЕФ

Хаб для надання психосоціальної підтримки родинам з дітьми розпочав свою роботу в Херсоні у грудні 2023 року. Кожна сім’я може звернутись в хаб за допомогою, розповісти власну історію, поділитись пережитим та отримати психологічну, соціальну та гуманітарну допомогу. Робота хабів – один із напрямів нового проєкту ХОЦ “Успішна жінка” та ЮНІСЕФ на Херсонщині.

Через стрес повʼязаний з війною у дітей можуть виникати навʼязливі думки про обстріли, хвилювання за батьків та страх втрати близького. Відсутність очної шкільної освіти та спілкування з однолітками також не сприяє емоційному спокою. Аби виявити  та допомогти дітям та батькам подолати труднощі, з якими вони стикаються, ХОЦ “Успішна жінка” та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) ініціювали спільний проєкт “Надання психосоціальної підтримки та кейс-менеджмент родин з дітьми у Херсонській області, які постраждали внаслідок війни”. 

Його мета – підтримка інтегрованої моделі захисту дітей та соціальних послуг, зміцнення ослабленої системи захисту через поєднання психологічної, соціальної та гуманітарної підтримки. Проєкт передбачає роботу хабів, мобільних команд, а також проведення тренінгів для фахівців у громадах.
Хаби допомоги родинам
Херсонський хаб – це простір, де діти зможуть отримати психологічну підтримку (індивідуальну та групову) під час ігрових, творчих та спортивних заходів; відвідати заняття з логопедом та арт-терапію, а також опанувати важливі життєві навички, зокрема з мінної безпеки. Для дорослих доступний батьківський клуб, соціальний супровід родин (кейс-менеджмент), а також перенаправлення на доступні соціальні, медичні та інші послуги. У хабі працюють соціальний працівник, психолог, логопед та адміністратор. Загалом на Херсонщині запланована робота чотирьох хабів, зокрема в селах Надеждівка, Лиманець, Чорнобаївка.
Мобільні команди
Аби охопити та надати допомогу вразливим родинам у найбільш віддалених громадах, на Херсонщині працюватимуть мобільні бригади у складі психолога та соціального працівника. Під час виїздів команда виявляє критичні проблеми родин та надає необхідну психосоціальну допомогу, а за потреби перенаправляє у найближчий хаб, а також профільні служби та установи. 
Зміцнення потенціалу фахівців
Проєкт направлений і на розбудову потенціалу соціальних працівників, психологів та інших фахівців у громадах, зокрема із центрів соціальних служб, служб у справах дітей та інших. Це включає тренінги підвищення стійкості, заняття зі зниження ризику гендерно зумовленого насилля тощо. 
  
Ми дякуємо за співпрацю Дитячому фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Міністерству закордонних справ та міжнародної торгівлі Канади, які  працюють над розширенням програм із порятунку життів дітей та їхніх родин в Україні. 
 
Контактна особа: 
Іраїда Геращенко, асистентка проєкту, +38 066 676 33 43, iraidagera@gmail.com

Галина Бахматова

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кримськотатарська національна ідентичність на тимчасово окупованій Херсонщині на межі знищення

Вирішення екологічних проблем на Херсонщині — результати круглого столу