Наповнення держреєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій: основні кроки та відповіді на запитання


Для забезпечення збору, обліку, обробки, зберігання інформації про пошкоджене та знищене нерухоме майно створено Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій (надалі - РПЗМ, Реєстр).  Для посадової особи органу місцевого самоврядування, на яку покладено внесення даних до РПЗМ, необхідно отримати окремий КЕП установи. 


Основні кроки наповнення Реєстру:

Крок 1. У разі пошкодження або повного знищення житлового приміщення фізична або юридична особа повинна подати інформаційне повідомлення через:

  • Портал Дія або мобільний додаток Дія;
  • адміністратора центру надання адміністративних послуг (ЦНАП);
  • нотаріуса. 

Подання інформаційного повідомлення здійснюється незалежно від місця проживання чи перебування фізичної особи (або місцезнаходження юридичної особи (в процесі розробки).

Відомості про право власності на пошкоджений об’єкт повинні бути внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Зверніть увагу, наразі функціонал внесення інформаційного повідомлення в РПЗМ від юридичної особи ще недоступний і перебуває в процесі розробки.

Дія Закону, в частині надання компенсації за пошкодження та знищення нерухомого майна, не поширюється на об’єкти нерухомого майна, що на день набрання чинності Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» знаходилися на тимчасово окупованій російською федерацією території України, визначеній відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Крок 2. Другий крок залежить від того, чи пошкоджено чи повністю зруйновано майно.

2.1. Для компенсації за пошкоджене майно розроблено та впроваджено програму єВідновлення. Для отримання компенсації потрібно:

2.1.1 подати інформаційне повідомлення про пошкоджене нерухоме майно (житлове приміщення) – див. Крок 1. 
2.1.2 відкрити рахунок у банку–партнері Програми єВідновлення. 
2.1.3 подати заяву на компенсацію через Портал Дія. 
2.1.4 створена при ОМС комісія розгляне заяву та проведе огляд пошкодженого майна, внесе дані в РПЗМ та визначить розмір компенсації, яка буде нарахована. 
2.1.5 заявник отримає підтвердження, після чого нараховані кошти надійдуть на банківський рахунок заявника.

Кошти надаються, якщо житло:

  • пошкоджене після 24.02.2022 р. та може бути відновлене,
  • не розміщене на тимчасово окупованій території та не перебуває на територіях, на яких ведуться бойові дії,
  • не було відремонтоване самостійно до моменту складання акту комісією.

Розмір допомоги не може перевищувати 200 000 грн за один пошкоджений об’єкт.

2.2. Для компенсації за повністю зруйноване майно необхідно здійснити такі дії:

Отримати компенсацію за програмою єВідновлення за повністю знищене майно неможливо!

2.2.1. Подати інформаційне повідомлення про зруйноване майно (див. Крок 1). 
2.2.2. Подати заяву про надання компенсації за знищений об'єкт майна в електронній (засобами Порталу Дія або паперовій формі (через ЦНАП, управління соціального захисту населення (УСЗН) або нотаріуса) до Комісії щодо надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна, яка створена при ОМС на відповідній території  Подання заяви про надання компенсації здійснюється незалежно від зареєстрованого місця проживання (перебування) отримувача компенсації або місця розташування знищеного об’єкта.
2.2.3. Заява про надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна направляється на розгляд Комісії, уповноваженої розглядати заяви про надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна на відповідній території, автоматично програмними засобами РПЗМ.
2.2.4. Заявник, який подав заяву в електронній формі, автоматично засобами Порталу Дія отримує повідомлення про реєстрацію поданої заяви. 
2.2.5. Комісія розглядає заяву з документами не більше 30 календарних днів та виносить рішення про надання компенсації або відмову. Таке рішення підлягає затвердженню рішенням виконавчого органу місцевої ради, військової адміністрації або військово-цивільної адміністрації населеного пункту протягом п’яти календарних днів з дня прийняття Комісією рішення. Копія рішення завантажується уповноваженою посадовою особою до РПЗМ протягом п’яти робочих днів з дня його прийняття.

Зверніть увагу, компенсація можлива наразі виключно тільки за нерухоме житлове майно, тобто квартири, будинки, житлові приміщення. Компенсація за рухоме майно або нерухоме нежитлове майно поки що не передбачається, як і відшкодування за будь-яку техніку тощо.

Законодавство у сфері зруйнованого та пошкодженого майна (липень, 2023р)

Корисні посилання та контакти за темою (для працівників ЦНАП): пошта підтримки РПЗМ: reestr-support@renovation.gov.ua, номер підтримки РПЗМ: (073) 328-77-73. 

Відеоматеріали щодо роботи в Реєстрі. 
Портал Відновлення: https://erecovery.diia.gov.ua/#faq 

 

Відповіді на деякі запитання, що стосуються подання інформаційного повідомлення до РПЗМ

 

Якщо у нашій громаді немає пошкодженого майна чи потрібно підключатися до РПЗМ та як це зробити?

Послуги, що надаються через підключення до РПЗМ, можуть надаватись за екстериторіальним принципом. Звертатися за інформаційним повідомленням про зруйноване чи пошкоджене майно можуть особи, майно яких знаходиться на території іншої громади. Тому рекомендується здійснити підключення до РПЗМ. Для підключення до РПЗМ необхідно звернутися до Міністерства цифрової трансформації (рекомендується попередньо проконсультуватися з обласними військовими адміністраціями)  із офіційним листом щодо надання технічної можливості вносити інформаційні повідомлення.

В РПЗМ зараз відсутня можливість подавати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно від юридичної особи. Як вносити інформаційні повідомлення юр.особам?

Нормативно-правові акти, які регулюють питання надання компенсації, передбачають, що у разі пошкодження або повного знищення житлового приміщення фізична або юридична особа повинна подати інформаційне повідомлення.

Проте наразі функціонал подання повідомлення від юридичної особи відсутній і перебуває у розробці. Така можливість може з'явитись після внесення змін до відповідної постанови КМУ.

Чи можна міняти в Реєстрі статус пошкодження? (Наприклад, на момент подачі заяви було пошкоджено, а трохи пізніше – знищено). Заявнику повторно подавати заяву чи це робить спеціаліст ОМС?

До отримання компенсації працівник ОМС може змінити статус майна самостійно, із пошкодженого на зруйноване. Проте, якщо людина отримала компенсацію за пошкоджене майно, після чого воно було знищено, то власник повинен подати інформаційне повідомлення та заяву повторно, для отримання нової компенсації.

Чи обов’язково дані про нерухоме майно повинні бути внесені до ДРРП для отримання компенсації за зруйноване та пошкоджене майно?

Так, інформація про нерухоме майно повинна обов'язково міститися у ДРРП. В іншому випадку, зафіксувати наявність пошкодженого об'єкту і нарахувати компенсацію буде неможливо.

Який максимальний розмір допомоги по програмі єВідновлення може отримати людина за пошкоджене майно?

Розмір допомоги визначається за результатами огляду та оцінки майна відповідною комісією при ОМС, проте розмір компенсації не може перевищувати суму в 200 000 грн. за один пошкоджений об'єкт.

Пошкоджений будинок оформлений на дружину, а інформаційне повідомлення надійшло від чоловіка. Чи «прив’язувати» таке повідомлення під об'єкт?

У разі находження інформаційного повідомлення не від власника нерухомого житлового майна, його потрібно «прив’язати» до відповідного об'єкту нерухомого майна та проінформувати заявника, що він не може без додаткових повноважень отримати компенсацію. Необхідно також звернутись до власника майна про зміну суб'єкта подання інформаційного повідомлення. При цьому, якщо чоловік/ дружина або інша особа має документально підтверджені повноваження (довіреність) від власника, то таке повідомлення вноситься вже від імені власника іншою особою за нотаріально засвідченою довіреністю.

Чи можливо внести в РПЗМ земельну ділянку, нежитлове нерухоме майно, транспортний засіб та отримати компенсацію за їх пошкодження?

Ні, неможливо. Закон визначає надання компенсації виключно за нерухоме житлове майно. Механізм компенсації за земельні ділянки, об'єкти нежитлової нерухомості та транспортні засоби поки не розроблений

 Чи буде вартість оцінки знищеного майна відрізнятися по областях?

Вартість майна при розрахунку компенсації буде відрізнятись по областях, а також будуть враховуватися характеристики самого майна. Наразі така формула знаходиться в процесі розробки.

У людини, яка хоче подати повідомлення про пошкоджене та зруйноване майно, всі документи на житло згоріли, в ДРРП інформація про нерухоме майно відсутня. Як відновити документи і отримати компенсацію?

Кожен такий випадок потрібно розглядати індивідуально, оскільки є багато факторів, які впливають на можливість відновлення документів. Внести інформаційне повідомлення про таке майно неможливо, тому людині, яка звернулася, необхідна юридична допомога, насамперед, щодо відновлення документів на майно.

Чи може власник житла отримати компенсацію, якщо він відновив своє житло після руйнувань самостійно, до моменту формування інформації в РПЗМ?

Закон передбачає виплату компенсації саме на відновлення пошкодженого майна (придбання матеріалів або відповідних послуг), а не на відшкодування коштів, які людина вже витратила. Тому, якщо власник відновив самостійно житло, не дочекавшись формування інформації в РПЗМ та огляду комісією, - така людина не може отримати компенсацію. У цьому випадку можливо претендувати на репарації. Механізм отримання репарацій наразі перебуває в розробці.

В особи пошкоджене майно на території, що була окупована до 24.02.2022 р., про що вона внесла інформаційне повідомлення. Чи має право вона на компенсацію за Законом?

Прийнятий Закон визначає, що його дія, в частині надання компенсації за пошкоджене та знищене нерухоме майно, не поширюється на об’єкти нерухомого майна, що станом на  24 лютого 2022 року знаходилися на тимчасово окупованій російською федерацією території України. Тому така особа не може претендувати на отримання компенсації в рамках саме Закону України від 23.02.2023 р. № 2923-IX.

Чи може адміністратор ЦНАП отримати доступ до Реєстру пошкодженого та зруйнованого майна як користувач-реєстратор та приймати заяви на компенсацію за зруйноване та пошкоджене нерухоме майно?

Наразі функціонал адміністратора ЦНАП полягає тільки в прийнятті та внесенні інформаційних повідомлень про пошкоджене та зруйноване майно. Алгоритм роботи адміністратора ЦНАП в РПЗМ, як користувача-реєстратора, перебуває у розробці.

Якщо пошкоджене майно знаходиться в зоні бойових дій (немає змоги зробити фото), а власник на відносно безпечній території, як йому подати відповідні документи на компенсацію?

Людина, пошкоджене майно якої перебуває на території активних бойових дій (громада включена до Переліку територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією), може подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно. Проте подати заяву та отримати компенсацію за таке майно поки що не може.

За рахунок якого бюджету буде проводитись нарахування компенсації за пошкоджене та зруйноване майно?

Джерелами фінансування компенсації є: кошти державного бюджету, зокрема Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, кошти міжнародних фінансових організацій, інших кредиторів та інвесторів, міжнародна технічна та/або поворотна чи безповоротна фінансова допомога, репарації або інші стягнення з російської федерації, інші джерела, не заборонені законодавством.

У громаді створено комісію з обстеження зруйнованих та пошкоджених об'єктів, яка складає акти. Відповідно до Закону повинна бути створена Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації. Виходить, що при ОМС повинні бути створені та працювати дві окремі комісії?

На розсуд ОМС може бути створено дві окремі комісії, а може бути створено одну комісію та покладено на неї повноваження і щодо обстеження, і щодо розрахунку компенсації. Однак, в такому випадку необхідно звернути увагу, що члени комісії повинні мати змогу здійснювати функцію, у тому числі щодо розрахунків суми збитку.

Чи може спадкоємець зруйнованого майна, який ще не отримав документи про право на спадщину, подати заяву на компенсацію за зруйноване майно?

Заява про надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна може бути подана спадкоємцем до отримання свідоцтва про право на спадщину. У такому разі свідоцтво про право на спадщину щодо компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна подається додатково після його отримання. Рішення про надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна отримувачу компенсації - спадкоємцю приймається після отримання свідоцтва про право на спадщину.


Джерело: Децентралізація

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кримськотатарська національна ідентичність на тимчасово окупованій Херсонщині на межі знищення

Вирішення екологічних проблем на Херсонщині — результати круглого столу

Хаби допомоги, мобільні команди та тренінги для фахівців на Херсонщині: ХОЦ “Успішна жінка” та ЮНІСЕФ