Пісня, обірвана російською ракетою. Підсумки тижня

Дівчата з цієї світлини загинули кілька днів тому, коли російські військові поцілили по середмістю Запоріжжя. На Прикарпатті ворожа ракета вбила восьмирічного хлопчика, а на Херсонщині — цілу родину з немовлям. Тим часом Україна готується до нового навчального року. ХПГ розповідає про події минулого тижня.

Світлана Сємєйкіна та Крістіна Спіцина загинули під час обстрілу Запоріжжя 9 серпня 2023 року

Світлана Сємєйкіна та Крістіна Спіцина загинули під час обстрілу Запоріжжя 9 серпня 2023 року

• 9 серпня російські військові завдали удару по житловому кварталу Запоріжжя. Загинуло троє людей, серед них дві дівчини-співачки Світлана Сємєйкіна та Крістіна Спіцина, які виступали на запорізьких вулицях, збираючи гроші на потреби ЗСУ. Їхні батьки служать у Нацгвардії. Ще дев’ять мешканців Запоріжжя отримали поранення, серед них одна дитина.

• Наступного ж дня близько 19:20 армія РФ знову атакувала Запоріжжя ракетами “Іскандер-К”. Цілили по готелю Reikartz. Загинула жінка. Поранено 19 осіб, серед яких четверо дітей. В готелі діяв літній дитячий табір, але, на щастя, увечері в ньому вже не було вихованців.

Наслідки удару по Запоріжжю 10 серпня. Фото: ЗОВА

Наслідки удару по Запоріжжю 10 серпня. Фото: ЗОВА

Гуманітарна координаторка ООН в Україні Деніз Браун засудила цю ракетну атаку: “Я приголомшена звісткою, що готель, який часто використовували співробітники ООН та наші колеги з неурядових організацій для підтримки постраждалих від війни, тільки що потрапив під російський удар у Запоріжжі”.

Тим часом у Росії, як завжди, заявили, що цілили по “базі іноземних найманців”.

• 11 серпня о 10 годині ворог завдав ракетного удару по Коломийському району на Прикарпатті: ракета влучила по приватному будинку, де мешкала родина з трьома дітьми. 

“Є постраждалі, серед яких дитина, яку в критичному стані було доставлено до лікарні. Медики робили все можливе, але, на жаль, врятувати життя дитині не вдалося. Співчуття рідним!” — заявила голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук.

Хлопчику було вісім років.

11 серпня 2023 року, Прикарпаття. Фото: Офіс Генпрокурора

11 серпня 2023 року, Прикарпаття. Фото: Офіс Генпрокурора

• 12 серпня російські військові скинули бомбу на Оріхів в Запорізькій області. Постраждали правоохоронці: один поліцейський загинув, четверо дістали поранення.

12 серпня 2023 року, Оріхів Запорізької області. Фото: Нацполіція

12 серпня 2023 року, Оріхів Запорізької області. Фото: Нацполіція

• 13 серпня росіяни обстріляли Широку Балку Херсонської області: загинула родина.

“У Широкій Балці російська армія вбила місцевого жителя та родину — чоловіка, дружину та дівчинку, якій було лише 23 дні від народження. — розповів начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін. — Єдиний, хто вижив після російського удару по оселі, — 12-річний хлопчик. Він знаходиться у критичному стані, лікарі борються за його життя”.

У Широкій Балці на Херсонщині внаслідок ворожих обстрілів 12 серпня 2023 року загинула родина. Фото: Олександр Прокудін

У Широкій Балці на Херсонщині внаслідок ворожих обстрілів 12 серпня 2023 року загинула родина. Фото: Олександр Прокудін

Пізніше очільник МВС Ігор Клименко повідомив, що лікарям не вдалося врятувати життя старшої дитини.

Того ж дня росіяни поцілили по магазину в Комишанах: поранень зазнали двоє цивільних. У Станіславі окупанти вбили двох чоловіків.

• Щонайменше 1599 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної російської агресії. Станом на ранок 14 серпня 2023 року за офіційною інформацією ювенальних прокурорів 502 дитини загинули та понад 1097 отримали поранення різного ступеня тяжкості. “Ці цифри не остаточні. Триває робота з їх встановлення в місцях ведення бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях”, — зазначають в Офісі генпрокурора.

Інфографіка Офісу Генпрокурора

Інфографіка Офісу Генпрокурора

• Рада національної безпеки України ухвалила рішення звільнити всіх обласних “військкомів”. “Керувати цією системою мають люди, які точно знають, що таке війна та чому цинізм і хабарництво під час війни — це державна зрада. Натомість воїни, які пройшли фронт або які не можуть бути в окопах, бо втратили здоровʼя, втратили кінцівки, але зберегли свою гідність і не мають цинізму, — саме їм можна довірити цю систему комплектування” — заявив президент Володимир Зеленський.

Щодо центрів обласних центрів комплектування і соціальної підтримки військовослужбовців відкрито вже 112 кримінальних проваджень, повідомив він.

• У Куп’янському районі Харківської області оголосили обов’язкову евакуацію. Як повідомила Куп’янська міська військова адміністрація, 9 серпня розпорядження про евакуацію підписав тимчасово виконуючий обов’язки голови районної військової адміністрації Андрій Канашевич.

Відповідно до розпорядження, евакуація має відбуватися з

  • Дворічанської громади;
  • Петропавлівської громади;
  • частково з Кіндрашівської, Курилівської та Куп’янської громад.

Ілюстративне зображення. Світлина з сайту armyinform.com.ua [діти евакуація]

Ілюстративне зображення. Світлина з сайту armyinform.com.ua

• З вересня навчатимуться очно або в змішаному форматі учні 80-85% шкіл. Про це повідомив в ефірі “Українського радіо” заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків. “Станом на 1 вересня у нас не буде 100% офлайн-навчання у всіх школах, тому що є школи на прифронтових територіях, зокрема в Харківській області, які знаходяться постійно під обстрілами і де тривоги відбуваються 4-5 разів на день. Тобто там організувати очне навчання неможливо. Але відсоток шкіл, які будуть забезпечувати змішане або очне навчання з 1 вересня буде значно більший, ніж був на кінець минулого навчального року. Ми прогнозуємо, що це орієнтовно буде 80-85% шкіл”, — заявив Сташків. Втім, остаточне рішення про формат навчання кожного освітнього закладу ухвалюватимуть обласні військові адміністрації разом із засновниками шкіл.

Черкаськолозівський ліцей. © ХПГ [зруйнована школа документування руйнування освіта]

Черкаськолозівський ліцей. © ХПГ
• Окупаційна влада Криму забороняє піднімати кримськотатарський стяг на шкільних лінійках. Дозволені лише російський прапор та прапор так званої “республіки Крим”, повідомляє КримSOS із посиланням на власні джерела.

Кримськотатарський прапор

Кримськотатарський прапор

“Письмового розпорядження про заборону прапора не було, однак до шкіл приходили від адміністрації, тобто — так званого голови Криму Сергія Аксьонова. На запитання про те, чому не можна піднімати прапор, відповідають, що він “ніде не закріплений, є лише прапор РФ та республіки Крим”, — мовиться в повідомленні.

• Учасники глобальної ініціативи T4P (Трибунал для Путіна) документують події, в яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України. Станом на 13 серпня 2023 року ініціативою зафіксовано 47808 ймовірних воєнних злочинів, вчинених російськими військовими на нашій землі. Представлені дані не претендують на повноту та остаточність. Реальна кількість деяких видів злочинів майже напевно суттєво вища за те, що можливо зафіксувати.

ХПГ-інформ

© Сергій Приткін

© Сергій Приткін

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кримськотатарська національна ідентичність на тимчасово окупованій Херсонщині на межі знищення

Хаби допомоги, мобільні команди та тренінги для фахівців на Херсонщині: ХОЦ “Успішна жінка” та ЮНІСЕФ

Вирішення екологічних проблем на Херсонщині — результати круглого столу