Спотворена війною херсонська природа потребує допомоги людини. Прес-реліз

 Прес-реліз

25 серпня 2023 р. відбулося засідання Круглого столу з обговорення екологічних проблем Херсонщини, що виникли наслідок збройної агресією російської федерації. Увага була приділена особливій ролі громадськості у вирішенні екологічних проблем, а поставлене завдання -   обговорити та погодити можливі форми співпраці влади та громадськості в питаннях допомоги територіальним громадам області визначати розміри шкоди, нанесеної довкіллю, та впроваджувати першочергові природоохоронні заходи. Організатор заходу: Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД), який проводить постійний моніторинг стану довкілля області, в тому числі, проблем, які виникли в результаті підриву Каховської ГЕС, інформує про результати своїх досліджень громадськість та готує рекомендації для громад області стосовно можливих природоохоронних заходів. 

Спотворена херсонська Природа  потребує  допомоги Людини. Херсонська земля просить  про нашу розумну та ніжну турботу, про наші над зусилля при лікуванні страшних ран та тортур, які вона пережила, перебуваючи в полоні  рашитських окупантів. Херсонські поля, ліси, ріки та степи повинні бути врятовані нами,  саме херсонцями та мешканцями Херсонської області – бо більш немає кому.  

Круглий стіл об’єднав Херсонську обласну раду, обласну адміністрацію, Бериславьску міську раду та представників громадянського суспільства. Всі разом домовились про створення Координаційної робочої групи  з екології для продуктивного  об’єднання зусиль обласної та районних гілок влади, громадських активістів/експертів та територіальних громад по всій області для створення реєстру злочинів окупантів по відношенню до природи. Необхідно точно обрахувати та зареєструвати всі збитки, нанесені з початку повномасштабного вторгнення нашому довкіллю. Для чого це потрібно? Для вирішення екологічних проблем     кожної територіальної громади окремо та всієї нашої області в цілому. Для відродження природи та лікуванні її ран Україні пропонують допомогу всі  демократичні, високо розвинуті  країни світу та майже всі  міжнародні благодійні фонди. Але для отримання такої грантової допомоги треба її правильно, за нормативами аплікаційних форм, при синергіїї та підтримці мешканців громад, місцевої влади (сільської/міської), обласної ради та адміністрації  - правильно та обґрунтовано попросити, з точними розрахунками ціни нанесених збитків та всіх видів робіт по відновленню/відродженню природи.  І саме тут, як підкреслила заступник керівника Департаменту захисту довкілля Херсонської ОДА Ольга Філіна, допомога громадських експертів ПЦПСД, як і інших досвідчених НУО Херсонщини, стане абсолютно незамінною та вкрай необхідною. 

Участь громадських організацій в Координаційній робочий групі дозволить синергетично посилити роботу по  підготовці реєстру злочинів  агресора –  тих майже смертельних ран, нанесених довкіллю, з точним обрахуванням збитків та потреб на відновлення, з розбудови ієрархії першочерговості завдань та розробки стратегічних планів на найближчі роки. Саме таке рішення стало головним результатом плідного, без зайвих слів, 50-ти хвилинного круглого столу в ЗУМі. 

Володимир Молчанов, експерт ПЦПСД, доповів на початку обговорення наступне: «Ми розробили цікавий посібник для підвищення навичок активістів і місцевого самоврядування в громадах по документуванню екологічних злочинів окупанта картографічним методом, по  оцінці шкоди і потреб на відновлення шляхом розробки кошторисної документації: дефектних актів, локальних і зведених кошторисів. Основною метою  такого реєстру є максимальне залучення міжнародної допомоги. Основним партнером впровадження нових ідей стала Бериславська громада, з нею ми розробили нову Програму захисту довкілля "Екологія 2024-2026" і плануємо на її втілення розробити і подати на конкурси низку практичних проєктів у галузях відновлення зелених насаджень, водоочищення та поводження з твердими побутовими відходами. Виконання таких проєктів даватиме мультиплікаційний ефект: крім відновлення середовища та збільшення комфортності проживання, це будуть альтернативні життю за гуманітарну допомогу постійні і тимчасові робочі місця. При цьому ми не беремо участі в роботі громадської комісії при ОВА, скликаної для ліквідації наслідків катастрофи Каховської ГЕС - просто тому, що наш, більш практичний, ніж науковий, погляд нічим тій комісії не зарадить. Натомість, дізнавшись через соціологічні інструменти, що суцільне замінування навіть для прибережних громад залишається більш значною проблемою, ніж наслідки підриву греблі, ми спробували допомогти у її вирішенні шляхом закликів до міжнародної спільноти і української влади про формування і фінансування міжнародних та іноземних місій із розмінування, щоб повернути людям сенс жити та праці на своїй землі,  щоб наші фермери вирощувати зерно і годувати світ, а не були  тягарем цивілізованому світу у вигляді біженців, додатково до тягаря з найбідніших країн, що потребуватимуть без нашого нерозмінованого агровиробництва додаткової продовольчої допомоги».

Юрій Соболєвський, перший заступник голови Херсонської облради, підкресли необхідність роботи влади і громади разом, подякував волонтерам в допомозі взяти проби води для аналізу  в важко доступних місцях після підриву окупантами Каховської греблі.  Обласна влада організувала комплексне наукове дослідження впливу війни на природу нашого регіону і незабаром отримає професійні висновки та рекомендації, потім почне їх реалізовувати, і закликає всі інститути громадянського суспільства до різних форм співпраці. Громадська ініціатива розробити чіткий план по відродженню нашого регіону викликає повну підтримку обласної влади.  

Павло Ярмій, відомий громадський діяч з Нової Каховки, запросив всіх присутніх на робочу зустріч 6 вересня для з’ясування бачення відбудови лівобережжя після його звільнення. Саме від цього залежить, чи повернуться мешканці нашої області після Перемоги додому. Нам ще багато буде  потрібно розбиратися з колаборантами, але як провернути українських патріотів та професіоналі, які зараз ВПО по всьому світові? 

Ольга Філіна, заступник голови департаменту захисту довкілля Херсонської облдержадміністрації,  розповіла про роботу департаменту по оцінці нанесеної шкоди природі, але також і про поточні дії влади щодо відходів, очистки, розмінуванню. Наукова комісія наразі починає працювати для формування державних рішень в цій галузі, але одночасно департамент чекає пропозиції від громадськості  щодо відновлення життя в усіх сферах нашої області. Ольга Філіна розповіла. Яким чином громадські активісти – експерти можу увійти до цієї комісії. 

Тетяна Борисенко, перший заступник міського голови Бериславської міської ради доповіла про неординарну подію: вони написали офіційне звернення до Посольства Великої Британії на Верховної ради України щодо міжнародної  допомоги у розмінуванні наших земель. Місцева влада Бериславщини розробляє власну програму розвитку району в процесі його відновлення та створення умов для повернення додому всіх корінних мешканців. 

Марина Маринко, громадський активіст з Бериславу, попросила про необхідну медійну підтримку  та лобіювання  з боку обласної влади. Розповіла про проблеми з газопостачанням в Бериславі,  тому необхідно ввести в таких громадах пільгові ціни на електрику. Місцевим активістам дуже потрібен навчальний майданчик чи навіть постійна платформа  для написання грантових заявок за підтримки обласної ради та адміністрації. Також є велика необхідність внести місцеві парки  громад  Херсонщини ( в містах, селах) в  загальні екологічні програми.

Дементій Білий, голова Херсонської обласної організації КВУ, експерт ПЦПСД, був модератором круглого столу та підвів підсумки: всі зійшлися однієї важливої думки щодо гострої необхідності у створенні постійно діючого діалогового майданчика по об’єднанню зусиль обласної і місцевої влади з практичними потребами всіх громад Херсонщини та великих можливостей потужного громадянського суспільства нашої області. 

Галина Бахматова

Контакти ГО «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень»: Херсон, Придніпровський узвіз, 1 оф. 8, тел. +38 0552 34442, факс +38 0552 34442  
За постійними оновленнями роботи організації можна слідкувати за посиланням: на веб-платформі www.pcpsd.org.ua ;  в соціальній мережі www.facebook.com/pcpsd.org.ua  
Цей проєкт виконується в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом “Відродження” за фінансової підтримки Швеції. Думки, висновки чи  рекомендації належать авторам/авторкам статті  і не обов’язково відображають погляди Уряду Швеції. 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кримськотатарська національна ідентичність на тимчасово окупованій Херсонщині на межі знищення

Вирішення екологічних проблем на Херсонщині — результати круглого столу

Хаби допомоги, мобільні команди та тренінги для фахівців на Херсонщині: ХОЦ “Успішна жінка” та ЮНІСЕФ