Особливості сприяння і захисту ВПО в громадах Херсонської області. Обмін досвідом

30 січня   2024 року на   регіональному круглому столі (онлайн) з теми «Особливості сприяння і захисту ВПО в громадах Херсонської області. Обмін досвідом» була прийнята резолюція з важливими пропозиціями до обласної, районної, міської та сільських  військових адміністрацій.  

Громадська організація Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД) та Рада ВПО Бериславської громади організували обмін досвідом, обговорили досягнення перших півроку діяльності рад ВПО у звільнених громадах Херсонщини, різні способи виявлення проблем і потреб ВПО, важливі особливості роботи у прифронтових громадах. Учасниками круглого столу були представники  Рад ВПО Милівської громади, Бериславського та Херсонського  районів, Херсонської обласної військової адміністрації, журналісти, громадські активісти. 

Цільові програми сприяння ВПО на прикладі Бериславської та Милівської  громад враховували те, що ВПО в цих місцях  переважно переселились в межах однієї громади, або з сусідніх громад, або навіть в межах одного населеного пункту переїхали  із зруйнованого житла. З іншого боку,  від 60 до 90% жителів населених пунктів громад виїхали в безпечніші місця і мають статус ВПО там. Фінансування їхніх потреб та інтеграцію в нових громадах  реалізує влада у місцях тимчасового перебування, що передбачено Національною стратегією сприяння і захисту ВПО. Але для прифронтових громад Херсонщини питанням власного збереження та існування є повернення ВПО додому. Тому увагу в цільових програмах на Херсонщині приділено підтримці комунікації з ВПО, які виїхали з громади, та постійній актуалізації умов, за яких вони повернуться додому. 

Головними повідомленнями  для обговорення стали попередні висновки спільної діяльності експертів ПЦПСД та Рад ВПО: 
- Ініціатива громадських експертів  провести аналіз досягнень, проблем, викликів  в роботі Рад ВПО, виявити особливості прифронтової зони;  
- Проект ПЦПСД, який присвячений соціально-економічній інтеграції ВПО, демократії участі, залученню ВПО; 
- Розробка та затвердження Програм підтримки та інтеграції ВПО;  
- Повернення ВПО додому: потрібні  умови та  потужне сприяння;  
- Обговорення рішення Кабміну про зняття фінансової допомоги  для ВПО з березня 2024 року 
Володимир Молчанов, експерт ПЦПСД поінформував, що наш проект почався з того, що Ради ІВПО були вже створені, але вони ще не працювали,  часто вони були  складені формально як необхідне виконання розпорядження Кабміну. Допомога   була розрахована лише  для ВПО, які приїхали в громади з інших місць, але було забуте  намагання повернути  тих, то поїхав з Бериславського району, повернути своїх мешканців  додому. Потреба розробляти Програми  сприяння поверненню  та інтеграції ВПО була активно  проявлена представниками влади, і наші партнерські Ради ВПО  справді були  створені  за участю  лідерів думок, активістів,  активних  переселенців, і представники влади,  дуже зацікавлених в  цій роботі. 

Яка роль Рад ВПО в Херсонській області? Вона відрізняється від  аналогічних органів в інших, не прифронтових регіонах,  тому що у нас ВПО набагато менше. Ми  використовували  соціологічні інструменти для виявлення  проблем,  думок, та пропозицій для створення дійсно корисної Програми підтримки ВПО в нашій області.  

Далі ми провели діагностику громад разом з діагностикою стану ВПО в Бериславській та Милівській громадах Херсонської області:   які були першочергові потреби,  проблеми,  які можливі шляхи вирішення.

Створення та активізація роботи  Рад ВПО в обох громадах за коуч-підтримки експертів ПЦПСД створили умови для соціальної інтеграції ВПО, для  участі  переселенців в громадському житті, для врахування їхньої позиції у процесі розробки та реалізації місцевих політик (це може бути прикладом для інших громад правобережжя Херсонщини). Таким чином, робота Рад ВПО в Бериславськиій та Милівській громадах  стала одним з інструментів демократії участі, інституційної підтримки в питаннях залучення до прийняття рішень. 

Програми підтримки ВПО, розроблені експертами ПЦПСД включали в себе  Плани заходів Комплексної програми соціальної підтримки, адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб в Бериславській міській та Милівській сільській  територіальних громадах на 2024-2025 роки. 

Тетяна Борисенко, заступник Бериславського міського голови з соціальних питань, підкреслила, що робота з ВПО не проста, але цікава. У Кривому Розі хочуть утримати наших ВПО з Бериславського району, але  ми хочемо їх повернути додому, і боримось за це. Хоча багато мешканців Бериславщини роз’їхались  в різні регіони України або за кордон, однак  і в Бериславській громаді є  наразі близько 500  ВПО. Ми розробили цікаву Програму  з урахуванням інтересів наших ВПО,  разом з експертами ПЦПСД  проводили анкетування з різних питань, в тому числі,  що треба зробити, щоб люди повернулись? І виявились дві основні умови для повернення: робота та житло. Ми поки не можемо порахувати статистику повернень людей і сімей з дітьми додому,  а від цього залежать і наші плани відновлення. Всі члені Ради ВПО активно працюють на засіданнях, відповідають на запити та звернення від переселенців, організовують надання  всіх належних послуг. Амбітний план ради ВПО наразі створити власний хаб на території Кривого Рогу для наших Бериславських переселенців, в якому проводити започатковані  влітку 2023 року діалогові Платформи громадської участі у відновленні нашої громади.  Влада хоче чути  народну думку будь-якими засобами,  і люди  відповідають на ці дії влади небайдужістю,  і  ми можемо поділитися власним  досвідом з іншими громадами. 

Житло для ВПО є гострою проблемою, ми не маємо можливості компактного проживання ВПО через постійні обстріли, але одна сім’я з іншого регіону звернулась щодо  квартирного обліку, бо вони хочуть залишитися в Бериславській громаді після війни. Для дітей  наших переселенців в Кривому розі на новорічні свята ми організували  дитячу виставу з подарунками кожній дитині, підтримуємо також декілька дитячих будинків сімейного типу. Тренінги  з психологами  в рамках школи позитивного батьківства ми проводимо в  криворіжському хабі «Вулик», що викликає дуже задоволені відгуки від наших земляків. І  ще ми плануємо організувати вперше  для маленьких дітей  садочок онлайн, це  буде  наша новація, наша родзиночка. Таким чином,  через дітей  ми показуємо свою підтримку  для всіх наших ВПО.

Юлія Шпитальна,  завідувачка  відділу соціального захисту в Милівській територіальній громаді, продовжила розповідь про співпрацю з експертами ПЦПСД щодо роботи Ради ВПО в своїй громаді. Програма  допомоги ВПО також націлена на повернення  наших людей додому. Але поки що в громаді дуже багато зруйнувань,  обстріли останнім часом  посились,  але у нас теж є ВПО. Всі діти  переселенців забезпечені навчанням в школі онлайн, гуманітарна допомога видається безперебійно. Але житло – це загальна велика проблема, мобільні містечка не наявні скрізь по території України, у нас їх немає. Сподіваємось на співпрацю з районом та областю, відкриті до ідей та гарного досвіду. Хотіли би перейняти досвід Бериславської громади щодо регуляторного  проведення діалогових Платформ влади та громади у Миловому, і теж плануємо створити хаб для потреб громадського діалогу, обговорень, навчань тощо. 

Дементій Білий, соціолог проекту,  розповів про найбільш дієву, просту та ефективну форму збирання думок громадян про їхні  потреби. Будь яка громада може  використати цей безкоштовний  інструмент самостійно: це онлайн опитування, анкети у гугл-формі. Після збору таких анкет програма сама порахує результати та зробить звіт, схеми кількості голосів  та   інфографіку.  Треба тільки прописати в гугл-анкеті різні варіанти відповідей, а також залишити рядок для  того, що автори ще  не врахували –  це будуть напів-відкриті питання. Важливо  також розуміти, хто саме відповідаю (вік, статус, професія, населений пункт  від’їзду та приїзду). І найголовніше –  якнайширше розмістити посилання на цю анкету, і за короткий час  ми заберемо всю палітру громадської думки. Просто і швидко.  Питання анкети  стосуються головних проблем та потреб громади, а потім влада  може спиратися на цю інформацію у власних рішеннях.  В анкетуванні, яке проводилось в  серед ВПО Бериславської та Милівської громад, наприклад,  80 відсотків опитуваних люди просили   збільшити безкоштовну правову допомогу, якої не вистачає. А всією іншою допомогою люди були задоволені.  Дементій Білий готовий у майбутньому допомагати будь яким владним ініціативам в Херсонській області  щодо таких онлайн опитувань.   

Володимир Молчанов доповнив  інформацію про результати опитування в обраних громадах: людям, які втратили своє житло через бомбардування,  потрібне якесь тимчасове житло,  тому необхідно створити  безкоштовний соціальний фонд  житла, з простими умовами ліжкомісць,  в більш безпечних місцях, згідно прийнятих Програм підтримки ВПО.  Є запит від ВПО  і  на безкоштовні  автобуси,  на різні транспортні послуги. 

Анна Мінько, начальниця управління соцзахисту Бериславської РДА, розповіла, що  Бериславський район не має жодного місця компактного проживання ВПО, а соціальний фонд житла  взагалі відсутній.   Сімнадцять тисяч ВПО  з Бериславського району живуть зараз у Кривому Розі,  тому  вона висловила глибоку вдячність місту за прихисток.  Але ми  теж їм допомагаємо:  домовились з благодійним фондом «Дукат» про  грошову допомогу   нашим ВПО в Кривому Розі. Ми самі проводили опитування через гугл-анкети,  з’ясували проблеми з опаленням і намагаємось їх вирішувати.  Рада ВПО  Бериславського району працює у співпраці з   районним управлінням соцзахисту. 

Обговорили питання  щодо модульних містечок: на Херсонщину були надіслані, на жаль, не  такі  будиночки, які є в Київській області. Вони виявились не придатними до постійного житла, у них були брезентові стіни, в середині можна поставити буржуйку для обігріву, тому їх використовують  лише як перевалочні пункти. 

Олег Дядюн, експерт ПЦПСД,  звернув увагу присутніх, що  наше  спільне завдання -  повернути людей додому, в громади Херсонської області, бо це  буде найважливіший ресурс для відновлення життя.  А для цього потрібно як проявляти зусилля на місцях, так  і виходити на державний рівень.  Можливе скасування виплат  ВПО створить великі проблеми,  бо саме  ця допомога потрібна  для оплати найманого житла ВПО, без цих виплат   люди будуть повертатися під обстріли. Ця допомога йшла  з коштів ООН, бюджет її складається з вересня по жовтень. Багатьом ВПО поки що немає куди повертатися, бо їхні  будинки розбомблені, і це буде  велика соціальна напруга і незрозуміле  державне рішення.  Експерт запропонував  написати окреме звернення, ініційоване учасниками круглого столу, до Кабміну, запропонувати  приєднатися всім військовим адміністраціям Херсонської області та всім Радам ВПО. 

Проєкт резолюції круглого столу був підтриманий всіма учасниками обговорення:  

Пропонуємо: 

1. ХОВА, РВА та МВА: Створити постійно діючі механізми комунікації між владою і ВПО: тематичні розділи на офіційних сайтах, регулярні анкетування для з’ясування гострих проблем і потреб та актуалізації умов для повернення. Оприлюднювати на сайтах результати анкетувань. 

2. Радам ВПО: налагодити горизонтальну комунікацію через регулярні круглі столи для обміну досвідом. 

3. ХОВА: Прийняти на обласному рівні цільову програму безоплатної первинної правової допомоги, з доступом до неї всіх громадян, у тому числі  ВПО, які перебувають за межами громад, розтиражовати її по всіх громадах.

4.  ХОВА, РВА: Зобов’язати МВА створити у відносно безпечних населених пунктах громад мобільний житловий фонд для тимчасового екстреного розміщення громадян, які опинились без житла внаслідок руйнувань, до евакуації або самостійного вирішення житлового питання. 

5. ХОВА, ради ВПО: Звернутися до Кабінету міністрів про збереження виплат ВПО через продовження або навіть погіршення обставин, що вимагають перебувати не за місцем постійного проживання (з голосу учасників). 

Як висновок хочу додати дуже популярні зараз поняття локальної  ідентичності як самоусвідомлення себе частиною спільноти – території - громади,  поняття згуртованості, яке нас зміцнює у протистоянні ворогу. Саме це  теж може впливати на бажання повернутися  в  свої громади.  Війна поставила нас всіх в  умови,  коли  місцева  ідентичність  призводить до  підсилення національної ідентичності, а  разом з  розумінням нашої унікальності у світі розширюються і  горизонти знань та  поваги до багатого розмаїття інших національностей та культур світу. Одночасно підсилюється мужність протистояти  країні-агресору, країні неофашизму,  через яку і виникли всі ці  проблеми та  виклики з ВПО. Але ми маємо використати та відпрацювати всі нові  можливості для модернізації нашого життя після Перемоги. 

Круглий стіл проводиться за планом  проекту «Сприяння соціальній інтеграції ВПО в громадах Херсонської області», в  рамках програми «Демократія і належне врядування за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». 

Галина Бахматова 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кримськотатарська національна ідентичність на тимчасово окупованій Херсонщині на межі знищення

Вирішення екологічних проблем на Херсонщині — результати круглого столу

Хаби допомоги, мобільні команди та тренінги для фахівців на Херсонщині: ХОЦ “Успішна жінка” та ЮНІСЕФ